Nieuw regionaal kankernetwerk OncoNoVo+ in Noord-Holland en Flevoland

13 ziekenhuizen ondertekenen samenwerkingsovereenkomst voor toekomstbestendige kankerzorg

Met de oprichting van OncoNovo+ krijgen patiënten met kanker in de provincies Noord-Holland en Flevoland de beste oncologische zorg. 13 ziekenhuizen zijn aangesloten bij het regionale oncologienetwerk. Op 7 november ondertekenden zij de samenwerkingsovereenkomst tijdens een feestelijk oprichtingssymposium. “We werken samen om de kankerzorg in de toekomst goed, toegankelijk en beschikbaar te houden”, aldus Edwin van der Meer, bestuursvoorzitter van BovenIJ en avondvoorzitter tijdens het oprichtingssymposium.

Voor patiënten betekent de ondertekening dat ze overal in de regio dezelfde hoogwaardige kwalitatieve zorg krijgen. “Met dit netwerk bedienen we bijna een kwart van het totaal aantal oncologiepatiënten in Nederland. Door kennis en kunde te bundelen in OncoNoVo+ krijgen patiënten de beste zorg op de juiste plek, zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord. Die zorg wordt zoveel mogelijk dicht bij huis of zelfs thuis geleverd waar dat kan. Als hoogspecialistische zorg nodig is, gaat de patiënt naar een expertisecentrum”, aldus Van der Meer.

Betere organisatie van zorg en meer innovatie

De samenwerking richt zich op zorg, onderzoek, onderwijs en opleiding en een betere organisatie van oncologische zorg in de regio. Door in alle ziekenhuizen dezelfde taal en informatiestandaarden te gebruiken in de patiëntendossiers, betekent dit dat iedereen dezelfde termen gebruikt voor dezelfde begrippen en is onderzoek mogelijk in grotere patiëntgroepen. De uitkomsten van dit onderzoek helpen patiënten van de toekomst.

Meer kennis en expertise
De ziekenhuizen hebben dezelfde werkwijze en bundelen kennis en expertise. Het streven is dat 95% van de kankerbehandelingen dicht bij huis zijn. Voor meer specialistische zorg kan het zijn dat patiënt naar een van de expertisecentra binnen het netwerk moet. Na de behandeling daar keert de patiënt weer terug naar het regionale ziekenhuis voor de verdere behandeling, controles en nazorg.

De ziekenhuizen die in het netwerk samenwerken zijn: Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek, Bovenij, Dijklander Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, OLVG, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Tergooi, Zaans medisch Centrum, Ziekenhuis Amstelland en Ziekenhuis St Jansdal. De plus van OncoNoVo+ staat symbool voor zorginstellingen binnen en buiten de regio die ook willen samenwerken.

Op de foto staan, van links naar rechts:

Eefje van Kessel – Programmamanager CCA – Amsterdam UMC

Marijntje Wetzels – Tergooi

Sophia de Rooij – Ziekenhuis Amstelland

Edwin van der Meer – BovenIJ

Nadine Vieleers – RKZ

Angelo Hooker – Zaans MC

Jacqueline Stouthard – AVL

Mark Kramer – Amsterdam UMC

Edo Schubert – Dijklander ziekenhuis

Anthony van de Ven (namens Marc Seelen) – Flevoziekenhuis

Jan Harm Zwaveling – Spaarne Gasthuis

Stefan Kroese – NWZ

Pien Beltman – OLVG

Leonie Boven met Bart Valkema – St Jansdal (rechtsonder)